Rengöring av handfatet

Badrummet är ett av husets viktigaste rum. I badrummet ska du inte bara må bra själv utan också kunna släppa in gästerna med gott samvete. Speciellt under denna tid av pandemin är du beroende av ett hygieniskt rent handfat och använder den särskilt ofta.
Vi vill därför ge dig några tips om grundläggande rengöring av handfatet, men också tips för snabb rengöring däremellan.
Som vanligt hittar du all information om produkterna som är utformade för att ge dig bästa möjliga stöd när du rengör tvättstället i respektive rengöringsmedels produktpass.

En bra start

Gör först plats för dig själv. Lägg undan föremål som står runt, ta tillfället i akt att plocka ut hyllan. Tomma förpackningar kastas antingen eller fylls på igen, som handtvål eller desinfektionsmedel. Dessa kan också rensas bort. På grund av fukten i badrummet tenderar damm att sätta sig på alla tänkbara ytor. När handfatet visas i sin fulla storlek kan du börja kittla ut den tidigare glansen.

Dränera

I enlighet med mottot ”det bästa till sist” är det bäst att börja med avloppet. Beroende på hur långt bort den senaste rengöringen var innebär denna åtgärd lite mer smuts, därför du bör börja med detta steg.

För att rengöra avloppet bör du först ta bort grov smuts från det. Om avloppet i ditt handfat är igensatt, hjälper enkla huskurer att förhindra igensättning. Ta bort avtappningspluggen eller skruva loss ventilkoppen (silen). Nu kan du strö några matskedar bakpulver i avloppet. Häll sedan i ättika. Du kommer nu att höra lite bubblande från avloppsröret. När det har lagt sig, skölj med varmt vatten för att ta bort den lossade smutsen. Om avloppet är kraftigt igensatt kan det vara nödvändigt att lossa avlagringarna med en sugkopp. Placera det bara i mitten av avloppet, håll överflödet stängt med en fuktig trasa och låt vattnet rinna in i bassängen, tills enheten är täckt. Pumpa nu några gånger tills smutsen har lossnat. Skölj igen nu.
Dessa naturliga recept hjälper vanligtvis bättre än ”kemiska klubbar” från den billiga avdelningen, som ofta innehåller skadliga ingredienser som natriumhydroxid och natriumhypoklorit, vilket kan orsaka allergiska reaktioner och irritation, attackera gamla avloppsrör och förorena avloppet.
Rengör även avtappningspluggen, silen och eventuella gummiproppar.

Svämma över

När det svämmar över är sällan handfatet den trevligaste platsen. Du bör också rengöra detta ibland, eftersom vattnet som rinner ner i hålighetens inre väggar bildar kalkavlagringar och andra ämnen där över tid. Mögel kan till och med utvecklas vid denna tidpunkt. Innan det händer bör du rensa överflödet. Flaskborstar eller vanliga tandborstar, helst med ett rörligt borsthuvud, är till hjälp för detta. Skölj sedan bara med vatten.

Keramik

Förutom kalk och damm tenderar även fettavlagringar och tvålrester att samlas i handfatet. Som med andra sanitetsföremål gäller följande: Rengör tvättstället uppifrån och ner. Ta först hand om handfatet och handfatets väggar tills du kommer till avloppet. Du kan spraya tvättstället med badrumsrengöringsmedel och torka av det med en fuktig trasa. Badrummet är hygieniskt rent och luktar friskt på nolltid.

Spegel

För snabb rengöring av spegelytan rekommenderar vi en rengöringsspray. Det färdiga innehållet i sprayflaskan sprutas på ytan som ska behandlas och torkas av med en mjuk trasa. Nu kan ingenting stå i vägen för den felfria reflektionen.

Beslag

Vattenfläckar på badrumsinredning är alltid förknippade med användningen av sanitetsföremål. Blanka kranar visar inte bara hur rent ditt badrum är, de bevarar också sin långa livslängd. Att ta bort kalk här är barnlek med kalkborttagningsmedel. Ha på det på de förkalkade ytorna, låt den arbeta några sekunder och gnugga sedan bort med din duk med cirkulära rörelser. Om du sköljer kranen väl med rent vatten och sedan med din rengöringsduk igen, sen ser den ut som nytt.

Plattor

Plattorna bakom handfatet är vanligtvis de första ytorna som får stänk eller något liknande. Med den effektiva badrumsrengöraren kan du helt enkelt spraya dessa ytor och torka av dem med en fuktig trasa. Du kan bokstavligen känna lukten av ditt badrum. Kalkborttagare används igen vid kraftig förkalkning på dina plattor . Den koncentrerade produkten tillverkad av citronsyra lossar också envisa kalkavlagringar.

Förhindra mögel

Mögel utvecklas mycket snabbt från värme, fukt och näringsämnen som tvålrester eller hår. Därför måste tillräcklig och regelbunden ventilation tillhandahållas. Luftfuktigheten i badrummet kan vara mellan 45 och 75 procent. I badrum utan fönster ska åtminstone den öppna dörren användas för att byta luft efter duschen. Om du rengör diskbänken regelbundet förhindrar du effektivt mögelbildning.

För däremellan

Efter att ha använt diskbänken, borstat tänderna eller gjort karaoke solo i hårborsten kan det hända att du har kort tid att torka av handfatet med lite vatten med en trasa som alltid är nära till hands. Detta sparar dig från att behöva göra ofta grundläggande rengöring och har alltid ett fint handfat.

Ett trevligt tips

Har du redan tagit hand om den perfekta belysningen för ditt badrum? Ett väl upplyst badrum är lättare att hålla rent och smickrar inte bara ditt humör utan också din reflektion.

Kontakta oss om du behöver hjälp med din flyttstädning i Göteborg!